Concurs National de Compozitie si Interpretare Muzicala „Mihail Jora”

Concursul National de Compozitie si Interpretare Muzicala „Mihail Jora” a fost infiintat in anul 1991 de catre Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania, careia mai tarziu i s-a alaturat Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar din 2016 s-a alaturat si Societatea Muzicala.

Fondatorul Concursului este Prof. univ. dr. D.H.C. Grigore Constantinescu, ce a realizat acest demers in semn de omagiu, cu prilejul sarbatoririi centenarului nasterii marelui artist roman Mihail Jora.

 

Evenimentul va avea loc, Duminica, ora 18:00, la sala „George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (Conservatorul), strada Stirbei Voda nr 33
Intrarea este libera.

 

Rotary Club Bucuresti ofera un premiu special in valoare de 500 euro, prin bunavointa colegului nostru, Catalin Hideg, care va oferi sansa unui tanar sa se lanseze in cariera muzicala.

Concursul se adreseaza tinerilor muzicieni romani, de origine romana (inclusiv cetatenii Republicii Moldova) sau care studiaza la universitati din Romania. Are ca obiective principale promovarea si lansarea in cariera artistica a celor mai valoroase talente si, totodata, o mai cuprinzatoare cunoastere – in randul interpretilor, dar si a publicului – a creatiei componistice nationale, cu o atentie deosebita pentru opera lui Mihail Jora, eminenta personalitate in istoria muzicii romanesti.

 

De-a lungul celor 25 de ani de istorie, din Consiliul de Onoare al Concursului au facut sau fac parte cei mai importanti muzicieni romani, precum dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Voicu Enachescu, compozitorii Dan Dediu, Dan Buciu sau violoncelistul Alexandru Morosanu si pianistul Valentin Gheorghiu. Juriile Concursului sunt alcatuite din personalitati de prim-plan ale vietii muzicale romanesti si internationale, profesori ai universitatilor de muzica din Romania si din strainatate, din membri ai Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora”.
Incepand cu anul 2015, Presedintele Concursului este Conf. univ. dr. Dragos Calin, muzicolog si pianist, cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si Presedinte Comisie Interact & Rotaract in cadrul Clubului Rotary Bucuresti.

 

In editiile desfasurate pana acum, castigatori au fost tineri care astazi reprezinta certitudini ale artei muzicale, precum Irina Iordachescu, Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Valentina Nafornita, Roxana Constantinescu, Stefan Cazacu s.a.

 

In acest an, Concursul va derula cea de a 28-a editie si se va desfasura la doua specializari: Compozitie muzicala si Muzica de Camera.
Pentru fiecare sectiune exista doua premii principale si un Premiu Special.

 

 

Juriul Concursului de Compozitie este alcatuit din compozitorii Dan Dediu, Diana Rotaru si Mihai Maniceanu, iar juriul Concursului de Muzica de Camera este alcatuit de violonistul Gabriel Croitoru si pianistele Verona Maier si Manuela Giosa.

 

Aceasta editie are ca parteneri:
Rotary Club Bucuresti, Rotary Club Pipera, Ambasada Frantei la Bucuresti si Aectra.

Va invitam cu drag sa fim alaturi de colegul nostru Dragos Calin si sa ii ascultam pe tinerii participanti.