Fundaţia Rotary

În 1917, Preşedintele Rotary International, I Arch C. Klumph a propus a fi înfiinţat, „în scopul de a face bine în lume” un fond comun de donații. În 1928, fondul a crescut la mai mult de 5.000 dolari SUA, fiind redenumit Fundația Rotary şi devenind o entitate distinctă ca termen de Rotary International.

Cinci Trustees, inclusiv Klumph, au fost numiţi ca „să mențină, să investească, să gestioneze şi să administreze toate bunurile sale. . . ca un trust unic”.

Doi ani mai târziu, Fundaţia a făcut prima sa donație de 500 dolari în folosul Societății Internaționale pentru Copii – Crippled.

Marea Criză şi cel de-al Doilea Război Mondial au împiedicat creșterea Fundaţiei, dar nevoia pentru pacea în lume de durată a generat un mare interes după război în dezvoltarea sa. După ce fondatorul Rotary, Paul P. Harris, a murit în 1947, contribuţiile au început să se îndrepte spre Rotary International, iar Fondul Paul Harris Memorial a fost creat pentru a reconstrui Fundația.

Detalii

În acel an, primul program Foundation – precursor al Fundației Rotary Ambasadorial, Burse de studiu – a fost stabilit. În 1965-1966, trei noi programe au fost lansate: GSE, premii pentru tehnica de instruire şi subvenţii pentru activităţi în concordanţă cu obiectivul Fundației Rotary, care mai târziu a fost numit M Granturi. Sănătate, Foamete şi Umanitate (3-H) Programul de Granturi a fost lansat în 1978 şi Rotary voluntari a fost creat ca o parte din acest program în 1980. PolioPlus a fost anunţată în 1984-85, iar în anul următor a adus Granturi pentru profesorii universitari. Primele forumuri de pace au avut loc în 1987-88, care au condus la înființarea de programe de burse pentru pace şi studiul conflictelor.

În tot acest timp, sprijinul Fundației a crescut enorm. De la prima donaţie de 26.50 dolari în 1917 s-au primit contribuţii în valoare de mai mult de 1 miliard dolari. Mai mult de 70 milioane dolari au fost donați într-un singur an, 2003-2004. Până în prezent, mai mult de un milion de persoane au fost recunoscute ca Paul Harris Fellows – oameni care au dat 1.000 dolari anual la programele Fondului sau cu această sumă s-a contribuit în numele lor.

Detalii

Un astfel de sprijin puternic, împreună cu implicarea Rotarianilor la nivel mondial, asigură un viitor sigur pentru Fundația Rotary în care se continuă lucrările sale vitale pentru înţelegerea internaţională şi pace în lume. În cadrul clubului Rotary Club Bucureşti, cele mai recente proiecte derulate prin Fundaţia Rotary au fost:

1. Proiectul derulat împreună cu clubul Rotary Paris din Franţa de dotare cu aparatură medicală a secţiei 1 chirurgie de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu din București, proiect ce s-a ridicat la valoarea de 100.000 USD. Proiectul a constat mai exact în sponsorizarea cu o linie de cistoscopie – manevră ce permite atât explorare diagnostică, cât şi intervenţii minim invazive – necesară pentru a se putea continua această activitate în secţia chirurgie.
2. De asemenea, s-a achiziţionat şi instrumentar chirurgical de înaltă specializare pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale complexe în număr de 9 truse și 5 seturi reprezentând material suplimentar.

3. Proiectul derulat cu clubul înfrăţit Rotary Club Cerignola din Italia constând în donarea unei căzi de hidromasaj centrului catolic de îngrijire copii cu afecţiuni extreme şi bătrâni bolnavi Don Orione, din localitatea limitrofă Bucureştiului, Voluntari. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 18.000 USD.

Detalii