Tinerii reinventează viitorul – DaVinci Contest Ediția a IV-a, 2018

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București a găzduit sâmbătă, 20 octombrie 2018, DaVinci Contest, concurs de inovație tehnică și IT. Ajuns la a patra ediție, concursul are ca obiectiv principal susținerea și recunoașterea valorilor în domeniile IT și tehnologie. Totodată, această inițiativă urmărește promovarea efectivă a capacităților tinerilor,  reprezentând și un impuls antreprenorial ulterior prezentării de proiecte.

 

Concursul DaVinci se adresează tuturor elevilor din România, până la clasa a XII-a. În acest an, au fost înscrise în competiție 17 proiecte inovative dezvoltate de elevi din ciclul gimnazial și liceal din București, Ploiești, Arad, Suceava și Brașov.

 

 

Sub îndrumarea a 10 profesori coordonatori, 35 de tineri motivați au investit timp în elaborarea, testarea și implementarea ideilor pentru reinventarea viitorului, găsind soluții inovative unor probleme diverse prin proiecte precum: aplicație de detectare a cancerului, centrală radio-electrică de unde lungi, sistem Smart Home cu comenzi vocale, motor cu reacție hibrid, memorie biologică în mediul digital.

 

În urma unor îndelungi deliberări, au fost acordate premii în valoare totală de 10.000 RON, astfel:

Premiul I – Stație ultraportabilă de purificare a apei cu alimentare solară (Echipa RoboGeții 2  – Academia de Informatică Brașov)

Premiul II – Printare 3D (Echipa PANA IT  – Liceul teoretic ”Jean Monnet” Bucuresti)

Premiul III – CHEMBO (Echipa SAVA IT – Colegiul Național Sf. Sava Bucuresti)

Mențiuni
Sistem de orientare și menținere a unui nanosatelit pe orbită (Echipa SNS Team – Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta” Arad)
Smart glasses (Echipa Future Sight – Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava)

Premii Speciale
Echipa: Icebox
Proiect: Inovația Icebox, Colegiul Național “Petru Rareș”, Suceava
Echipa: RoboGeții
Proiect: Ochelari pentru combaterea raului de miscare, Academia de Informatică din Brașov

 

 

Cei mai tineri participanți, înscriși la categoria Clasele V-VIII, au fost la fel de ambițioși, prezentând proiecte precum Ochelari pentru combaterea răului de mișcare (RoboGeții – Academia  de Informatică Brașov) sau Inovația Icebox – sistem de răcire a procesorului unui calculator (Icebox – Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava) care le-au adus premii speciale din partea juriului.

 

 

Concursul s-a bucurat de participarea unor personalități cu renume în domeniul științei și tehnicii, dar și a reprezentanților organizațiilor dedicate serviciului caritabil și inovării sociale. Președintele comisiei de jurizare, dl. Dorin Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiu, i-a avut alături pe Prof. Alexandru Mironov, ca invitat de onoare, pe membrii Rotary Club București, Mirela Constantin și Cornel Vintilă, precum și pe Ovidiu Condurache, Community Builder în cadrul Ashoka România. Comisia de jurizare a evaluat originalitatea și impactul inovației, potențialul de dezvoltare, aplicabilitatea proiectului și măsurabilitatea beneficiilor.

 

Mai multe păreri despre DaVinci 2018, pe canalul de YouTube.

 

”La nivel mondial, schimbările nu vin întodeauna de la adulți, ci de multe ori sunt copii și tineri care gândesc soluții creative la problemele pe care le identifică la ei în comunitate. Observăm că se întâmplă și în România ca tinerii să se gândească la cum pot ei să influențeze lumea, fie urmând forme alternative de învățare, preocupându-se mai mult de provocările reale din Românie sau pornind business-uri de tineri.” Ovidiu Condurache, Comunity Builder Ashoka

 

”În fiecare an concursul atrage elevi dintr-un număr din ce in ce mai mare de licee, din diverse orașe ale țării. Scopul nostru este de a oferi mai multor tineri șansa de a se face remarcați pentru talentul și spiritul lor inovativ și de a le propune oportunități interesante pentru implementarea proiectelor dezvoltate, așadar ne propunem să creștem gradul de vizibilitate al competiției, să promovăm concursul cu mai mare intensitate direct în școli și în licee.” Doina Drăghia, Coordonatorul al DaVinci Contest și membru al Rotary Club București.

 

Concursul DaVinci este organizat de Asociatia Rotary Club București, primul club Rotary înființat în România, împreună cu Rotaract Club București și Interact Club București, cu sprijinul Interact District 2241 și al Rotary International District 2241 România și Republica Moldova, organizații în serviciul comunității prin proiecte umanitare precum: renovări de școli și orfelinate, dotări pentru spitale, sprijinirea instituţiilor pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi, dar s-au îndreptat și către tinerii dotaţi, au restaurat opere de artă și muzee. Cluburile Rotary sunt o parte activă a societăţii civile, dorind ca, prin calitatea membrilor și puterea exemplului, să contribuie la dezvoltarea comunităţii.

 

Mulțumim membrilor juriului:
Dumitru-Dorin Prunariu (Președinte Comisie Jurizare), Rotary Club Bucuresti
Profesor Alexandru Mironov (Membru de onoare)
Ovidiu Condurache, Ashoka Romania
Cornel Vintila, Rotary Club Bucuresti
Mirela Constantin, Rotary Club Bucuresti

Mulțumim:
Simona Popa, Profesor
Ionela Neagoe, Director
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București

Sponsori:
Doina Draghia
Cornel Vintila
Luciano Sgarro

Organizatori și echipă de voluntari:

Rotary Club Bucharest:
Gratiela Badicu (Președintă club)
Dumitru-Dorin Prunariu (Președinte Comisie Jurizare)
Doina Draghia (Coordonator și sponsor)
Vintila Cornel (Jurat și sponsor)
Daniela Iftimoaie
Dorian Sărmășan
Monica Predatu
Camelia Botezatu
Mirela Popa
Liliana Muraru
Mariuca Ivan

Rotaract Bucuresti:
Popescu Nadina
Cristina Andreea (Președintă club)
Dragoș Ulea
Bogdan Petrea (Membru aspirant)

Interact:
Alexandra Voiculescu (District Interact Representative)
Interact Club Bucureşti

#BeTheInspiration

 

contact@davincicontest.ro

www.davincicontest.ro

https://www.facebook.com/davincicontest/